Podpora rozvoje kreativity u dětí

Rozvoj kreativity u dětí je velmi důležitý a neměl by se podceňovat. Kreativita bývá zprvu spojována s uměleckou tvorbou. I když se to na první pohled nezdá, tak její rozvoj u dítěte je velmi podstatný. Nejen, že napomáhá ke zmírnění úzkostí, ale celkově udržuje u dítěte zdravou psychiku. U všech dětí může být perfektní formou sebevyjádření. Významný je vývoj kritického myšlení, který děti naučí, jak vyřešit všelijaké životní problémy. Zlepšení dochází i u představivosti a otevírají se u dětí nové dovednosti a znalosti. Při různých kreativních hrách taktéž dochází ke snížení studu a vzteku

Máme pro Vás pár tipů, jak takovou kreativitu u dítěte podpořit. Důležité je, abyste nechali dítě svobodné a to při jakékoliv tvorbě. Nechte jej otevřené nápadům, a to pomůže ke zlepšení kreativního myšlení. Můžete nejen malovat, tvořit, stavět, ale i si se svými výrobky dále hrát.
 
Malování na kamínky
Zábavná tvorba nejen pro děti. Tuto aktivitu je jednoduché spojit s výletem do přírody, kde i samotní rodiče se mohou uvolnit od každodenního stresu. Ideální kamínek je kulatý a placatý, na který se obrázek bude snadno malovat. K malbě musíte použít speciální barvičky na kamínky, které lze jednoduše nakoupit v papírnictví či na internet.
 
Malování na kamínky
Zdroj obrázku: https://cz.pinterest.com/
 
Figurky z ruliček od toaletního papíru
Mnohem levnější možnost výroby, stačí pravidelně sbírat role od toaletního papíru a ty později přetvořit do oblíbených pohádkových bytostí nebo pouze vybarvit. S těmito figurkami si děti mohou i hrát, samotná hra přispívá ke zlepšení kreativního myšlení.
 
Figurka z role od toaletního papíru
Zdroj obrázku: https://cz.pinterest.com/
 
Stavění domečků v lese
Hra, kterou velká část z nás pamatuje. Sbližuje děti s přírodou, učí používat různé přírodní materiály a při stavění domečků si dítě zlepšuje motoriku a svou fantazii.
 
Malba
Nejjednodušší forma kreativní tvorby. Stačí dítěti dát papír a už jen počkat, co malý umělec zhotoví.
Nebo můžete zvolit techniku "Doodles", která vznikla především u studentů na vysoké škole. Při nudě na přednáškách si pouze všelijak čmárali do sešitu a z toho vznikl způsob kreativní, otevřené malby. Je to velmi jednoduché, dejte svému dítěti velký papír a nechte jej tvořit obyčejné čáry. Poté si mohou vzít barvičky a začít vymalovávat. Při této tvorbě můžete s dítětem přijít na různé tvary a obrázky, které při tom vznikly. Tento postup napomáhá dítěti uvolnit zápěstí a odbourat stres.
 
Technika Doodles Art
Zdroj obrázku: https://cz.pinterest.com/
 
I my chceme podpořit kreativitu u dětí. Nechte své dítě namalovat jakýkoliv obrázek, který si následně můžete u nás nechat vyšít na mikinu či tričko. Tímto způsobem nejen podpoříme kreativitu, ale také ukážete svému dítěti, že jeho originální obrázek budete hrdě nosit a že Vám na jeho tvorbě záleží. Stud půjde stranou a dítě bude motivováno k další tvorbě!
 
Mikina s výšivkou obrázku Vašeho dítěte: https://bit.ly/3A04nmp
 
Zdroj obrázku: https://www.zenavico.cz/
 

 

 
 
 
 

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.